Josta: Červený poklad mezi ovocem

Josta

Josta: Kříženec rybízu a angreštu

Josta je fascinující rostlina, která v sobě spojuje to nejlepší z černého rybízu a angreštu. Tato odolná rostlina, latinsky známá jako Ribes nidigrolaria, je křížencem těchto dvou oblíbených druhů ovoce a pyšní se lahodnými plody, které kombinují sladkost rybízu s pikantní chutí angreštu. Plody josty, obvykle dozrávající v červenci, jsou o něco větší než rybíz a mají tmavě červenou až černou barvu.

Josta je nenáročná na pěstování a daří se jí v různých podmínkách, od slunných míst až po polostín. Díky své odolnosti vůči chorobám a škůdcům je jostavýbornou volbou pro začínající i zkušené zahradníky. Rostlina s červenými bobulemi, jak se jostě někdy přezdívá, je také atraktivním doplňkem zahrady. Na jaře kvete drobnými, žlutozelenými květy, které lákají včely a další opylovače.

Josta je nejen chutná, ale i zdravá. Její plody jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a další prospěšné látky. Konzumovat je lze čerstvé, ale hodí se i na výrobu džemů, šťáv a dezertů.

Vzhled a chuť josty

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu, což se projevuje i na jejím vzhledu a chuti. Keř josty dorůstá do výšky okolo 1,5 metru a má vzpřímený růst. Listy josty jsou tmavě zelené, lesklé a mají tvar podobný listům angreštu, ale jsou o něco větší. Kvete v dubnu a květnu drobnými, nenápadnými květy. Plody josty jsou tmavě fialové až černé bobule, které rostou v hroznech podobně jako rybíz. Chuť josty je sladkokyselá, s výraznější kyselinkou než u černého rybízu, ale méně trpkou než u angreštu. Josta je oblíbená pro svou nenáročnost na pěstování a vysoký obsah vitamínu C.

Pěstování josty: Nenáročná volba

Josta je fascinující rostlina, která v sobě spojuje to nejlepší z černého rybízu a angreštu. Tato nenáročná rostlina s červenými bobulemi je skvělou volbou pro začátečníky i zkušené zahrádkáře. Plody josty, dozrávající od července do srpna, jsou sladší než rybíz a méně trpké než angrešt. Jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty, a skvěle se hodí pro přímou konzumaci, do koláčů, džemů nebo sirupů. Josta preferuje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou, ale zvládne i polostín. Na rozdíl od rybízu není tolik náchylná k chorobám a škůdcům. Pro bohatou úrodu je vhodné rostlinu pravidelně zalévat a přihnojovat. Josta je samosprašná, ale pro lepší výnosnost je vhodné vysadit dvě rostliny vedle sebe. Řez josty se provádí na jaře, kdy se odstraňují staré a poškozené větve. Díky své nenáročnosti a chutným plodům si josta získává stále větší oblibu u zahrádkářů.

Vlastnost Josta Rybíz černý Angrešt
Barva bobulí Tmavě červená až fialová Černá Zelená, žlutá, červená
Velikost bobulí Střední (větší než rybíz) Malá Střední
Chuť Sladkokyselá, aromatická Kyselá, aromatická Sladkokyselá

Sklizeň a zpracování plodů

Josta dozrává postupně, proto se sklízí ve 2 až 3 sběrech. Pro přímou konzumaci a další zpracování vybíráme plně vybarvené a pevné plody. Ke zpracování se hodí i plody nedozrálé, které jsou trpké, ale obsahují hodně pektinu. Z josty se vyrábí výborné šťávy, džemy, sirupy i víno. Plody můžeme také sušit nebo zamrazit. Rostlina s červenými bobulemi, například rybíz červený, se sklízí obvykle v červenci. Plody by měly být lesklé, pevné a plně vybarvené. Červený rybíz je výborný k přímé konzumaci, ale i na přípravu kompotů, džemů a šťáv. Díky vysokému obsahu pektinu z něj snadno připravíme i domácí želírovací přípravek. Červený rybíz můžeme také sušit nebo zamrazit. Při sklizni a manipulaci s plody josty a rostlin s červenými bobulemi buďte opatrní, abyste je nepomačkali. Poškozené plody jsou náchylnější k plesnivění a hnilobě.

Vitamíny a minerály v jostě

Josta, kříženec černého rybízu a angreštu, v sobě spojuje to nejlepší z obou rodičů. Nejenže se pyšní lahodnými plody s výraznou chutí, ale je také bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje významné množství vitamínu C, který je silným antioxidantem a posiluje imunitní systém. Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, důležitého pro zdraví kloubů, kostí a pokožky. Josta je také zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro energetický metabolismus a nervový systém.

Kromě vitamínů josta obsahuje i minerální látky, jako je draslík, vápník a železo. Draslík je důležitý pro správnou funkci srdce a svalů, vápník pro zdravé kosti a zuby a železo pro krvetvorbu. Pravidelná konzumace josty tak může přispět k celkovému zdraví a vitalitě. Ať už si z josty připravíte lahodný džem, šťávu nebo ji budete konzumovat čerstvou, dopřejete svému tělu pořádnou dávku vitamínů a minerálů.

Josta v kuchyni: Recepty a inspirace

Josta, kříženec černého rybízu a angreštu, nabízí v kuchyni široké možnosti využití. Její sladkokyselá chuť s jemným nádechem rybízu se skvěle hodí jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Zralé plody josty jsou ideální pro přípravu lahodných marmelád, džemů a sirupů. Díky vysokému obsahu pektinu z nich snadno připravíte i domácí želé. Josta se výborně doplňuje s dalšími druhy ovoce, ať už v koláčích, knedlících nebo ovocných salátech. Vyzkoušejte kombinace s jablky, hruškami, malinami nebo jahodami. Pro milovníky slaných chutí je tu možnost využít jostu k přípravě omáček k masu, zejména k vepřovému a hovězímu. Zajímavou chuť dodá i marinádám na grilování. A pokud hledáte osvěžující nápoj, vyzkoušejte domácí limonádu z josty s mátou a citronem. Rostlina s červenými bobulemi, například rybíz červený, se s jostou chuťově výborně doplňuje. Můžete je kombinovat v různých receptech, čímž obohatíte chuťový profil pokrmu.

Josta pro zdraví: Léčivé účinky

Josta, kříženec černého rybízu a angreštu, v sobě spojuje to nejlepší z obou rodičů. Nejenže chutná skvěle, ale pyšní se i celou řadou zdraví prospěšných látek. Josta je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu a chrání buňky před oxidativním stresem. Obsahuje také antioxidanty, jako jsou antokyany, které dodávají jostě tmavou barvu a pomáhají bojovat proti zánětům v těle. Pravidelná konzumace josty tak může přispět k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina. Kromě vitamínu C a antioxidantů je josta dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů a srdce. Díky obsahu vlákniny podporuje josta trávení a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Ať už si z josty připravíte lahodný džem, šťávu nebo ji budete konzumovat jen tak čerstvou, vaše tělo vám za to jistě poděkuje.

Josta, ten hybrid rybízu a angreštu, je jako most mezi dvěma světy, spojuje v sobě sladkost a kyselost, černou a zelenou, tradici a modernost.

Hana Nováková

Kde koupit sazenice josty?

Josta, kříženec černého rybízu a angreštu, si získává na zahradách stále větší oblibu. Není divu, její velké, sladkokyselé plody s vysokým obsahem vitamínu C jsou vynikající pochoutkou. Pokud i vy toužíte po vlastních šťavnatých jostách, jistě vás zajímá, kde sehnat kvalitní sazenice. Naštěstí je dnes na výběr z mnoha možností. Jostu běžně nabízí zahradnictví, zahradní centra i specializované obchody s ovocnými dřevinami. Při výběru sazenic věnujte pozornost jejich vzhledu. Zdravá rostlina má silné výhony, nepoškozené listy a dobře vyvinutý kořenový systém. Pokud si nejste jistí, nebojte se zeptat odborného personálu na radu. Kromě josty se na zahradách často pěstuje i další rostlina s červenými bobulemi - rybíz červený. Ten se od josty liší menšími, kyselejšími plody a nižším vzrůstem. Ať už se rozhodnete pro jostu, rybíz červený, nebo obojí, dopřejete si tak vlastní úrodu lahodného a zdravého ovoce.

Publikováno: 08. 12. 2024

Kategorie: zahrada